Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Βόλτα στον Βοτανικό κήπο.


Μέλη και φίλοι του Οικοπολις έκαναν σήμερα την βόλτα τους στον καταπράσινο κήπο του Βοτανικού. Συγκεντρωμένοι από τις δέκα στην είσοδο του κήπου μάθαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς προέκυψε αυτός ο κήπος. Εγώ για παράδειγμα δεν γνώριζα πως εμπνευστής του εγχειρήματος αυτού ήταν ένας άνθρωπός ο οποίος εκτός των άλλων διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας μας (Αλέξανδρος Ν. Διομήδης).


μνημείο εκτελεσθέντων γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων
μήνυμα αιχμαλώτου προς εκτέλεση
πυροβολείο
αθάνατη ελληνική μαλακία (πάνω στο πυροβολείο)
Η ξενάγηση και η βόλτα στα μονοπάτια του δάσους για όσους δεν είχαν ξαναβρεθεί ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Φυτά απ' όλον τον κόσμο στολίζουν κάθε γωνιά του κήπου και το γεγονός ότι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την ασχημότερη πόλη της Ευρώπης τον κάνουν ακόμη πιο όμορφο.

δυο λόγια για τα γεγονότα της περιόδου της κατοχής
Η βιοποικιλότητα είναι εκπληκτική και θα συναρπάσει και τον πιο ενημερωμένο βοτανολόγο. Το δε προσωπικό έχει κάνει σωστή δουλειά. Η μέριμνα πυροπροστασίας είναι εμφανής σε όλες τις διαδρομές του χώρου με πυροσβεστικούς κρουνούς, φωλιές και χωματόδρομους για την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων. Τα πάντα είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ και προσεγμένα και αυτό οφείλεται και στην ευαισθησία που δείχνουν οι επισκέπτες.

έχω σε φούξια...
...σε μωβάκι...
... σε λευκό που είναι και της μοδός...
... σε κίτρινο...
...σε ροζαλί...
...σε ζαχαρί...
...και σε μπλεδάκι! Όλα τα χρώματα γιορτή.
Ο χώρος προσφέρεται για τρέξιμο, περίπατο, επιμορφωτικές ξεναγήσεις και πικ νικ σε συγκεκριμένους χώρους. Η πύλη ανοίγει στις 10:00 και δυστυχώς κλείνει πολύ νωρίς, στις 14:00 καθημερινές και στις 15:00 τις Κυριακές. Κάτι που ίσως οι υπεύθυνοι πρέπει να ξανακοιτάξουν.

φυτώριο του Βοτανικού κήπου
μικρή παραφωνία δυο ΙΧ σταθμευμένα εντός του κήπου.
πεσμένο πεύκο. προσοχή στα γερασμένα στο Παλατάκι!
λιμνούλες με μικρά ψαράκια
μια πανέμορφη ελληνική χελώνα
ίχνος αρχαίας Ιεράς Οδού(;)

λαξευμένοι βράχοι από την αρχαιότητα
Σε πολλά σημεία μέσα στον χώρο βρίσκονται διάσπαρτα τμήματα αρχαίων κτισμάτων που δυστυχώς παρά τις εκκλήσεις και υπενθυμίσεις του συλλόγου μας η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει πράξει ακόμη τα δέοντα για να μελετήσει, να συντηρήσει και να διαφυλάξει αυτές τις κατασκευές. Θυμίζουμε πως εδώ εικάζεται ότι υπήρχε κατά την αρχαιότητα μεταξύ άλλων και το ταφικό μνημείο Πυθιονίκης.

μανιτάρια πάνω σε κορμό δέντρου
ερείπια αρχαίου κτίσματος
μια από τις πολλές ασβεστοκάμινους της περιοχής
νεαρός Χαϊδαριώτης έτοιμος προς απογείωση
π-α-ν-εμ-ο-ρ-φ-ο !!!
έχουμε ΚΑΙ νεροχελώνες λέμε!
Προσοχή! Απαγορεύονται οι μπάλες, τα σκυλιά, τα ποδήλατα και η κοπή λουλουδιών άγριων και μη. Όλες οι απαγορεύσεις έχουν σκοπό να προστατευθούν τα φυτά του κήπου, δεν είναι αυθαίρετα καπρίτσια.
την πόλη σου την λένε Χαϊδάρι, φίλε...
Αφήστε μια Κυριακή τη συνήθεια του καφέ στην καφετέρια κατά μέρος και κάντε μια βόλτα στον Βοτανικό κήπο. Αθλητικό παπουτσάκι, φορμίτσα και βουρ! Έλα να αλλάζουμε συνήθειες σιγά, σιγά! Για έλα λέμε!

1 σχόλιο: