Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Το Athens Fringe Live «σηκώνει»... αυλαία στις 15 ΙουνίουΕξήντα δύο μουσικά συγκροτήματα, πενήντα εικαστικοί καλλιτέχνες, δεκαπέντε θεατρικές παραστάσεις, έντεκα χορευτικές performances, πέντε παραστάσεις- εργαστήρια για παιδιά, δέκα video + movie δημιουργίες, δεκαπέντε ΜΚΟ, έντεκα χώροι διεξαγωγής και τριάντα εθελοντές είναι σε αριθμούς το φετινό Athens Fringe Live, που ανοίγει τις πόρτες του στις 15 Ιουνίου.Το γνωστό από τις προηγούμενες διοργανώσεις φεστιβάλ, συνεχίζει, ως «live» πλέον, να αποτελεί πεδίο έκφρασης και συνάντησης της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ακτιβιστικής δράσης, με το κοινό της πόλης.
«Πρόκειται για μια γνήσια λαϊκή διοργάνωση, τόσο από πλευράς συμμετεχόντων όσο και από πλευράς κοινού. Λαϊκή με την έννοια που λαϊκό είναι το facebook ή το myspace. Το Fringe δεν είναι ένα Φεστιβάλ. Είναι -πολύ περισσότερο- ένα κοινωνικό δίκτυο, με μια όμως τεράστια και ειδοποιό διαφορά: Δεν είναι εικονικό, αλλά πραγματικό. Δεν το περιδιαβαίνεις «σερφάροντας» αλλά περπατώντας», αναφέρει ο Γιώργος Νέρης, πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρείας πολιτισμού Σύνθεση.
Φέτος το επιμελημένο πρόγραμμα του Athens Fringe Live, με το μότο «Small is beautiful» εξετάζει το ζήτημα των κοινοτήτων, ως μοντέλου δομής και λειτουργίας κοινωνικών και καλλιτεχνικών ομάδων, με προσεγγίσεις από καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς ερευνητές και καθηγητές. Σε ένα τριήμερο θεματικών συζητήσεων για τις «κοινότητες» (22-24), το Fringe φιλοξενεί ομάδες που ακολουθούν αυτό το μοντέλο λειτουργίας, παρακολουθεί τη δουλειά τους και συζητά μαζί τους, ζητώντας τους να μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό.
Ακόμα, προσκεκλημένοι πολιτιστικοί φορείς του εξωτερικού και της Ελλάδας (Ιδρύματα, μουσεία, θέατρα, ξένα ινστιτούτα κλπ) θα εισηγηθούν το έργο, τη φιλοσοφία, την πολιτική και τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού που εκπροσωπούν, θα ενημερώσουν τα μέλη του δικτύου και το κοινό για τη δράση και τις ευκαιρίες που προσφέρουν σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, και θα τους συμβουλεύσουν με ποιον τρόπο μπορούν να προωθήσουν το έργο τους εντός και εκτός συνόρων.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης.
Επιπλέον, το Athens Fringe Network επιχειρεί διάφορες συμπράξεις, μία από τις οποίες με την ΕΡΤ, και το πρόγραμμα προβολής νέων καλλιτεχνών «Νέοι Δημιουργοί».
Περίπου 100 μονόλεπτα videos-πορτρέτα παρουσίασης καλλιτεχνών και εκπροσώπων ΜΚΟ, που θα συμμετάσχουν στο Athens Fringe Live 2012 είναι έτοιμα να εισβάλλουν στην οθόνη, απαντώντας στο ερώτημα «Τι είναι η Αθήνα μας»;
Το Athens Fringe Live θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου και οι εκδηλώσεις του θα απλωθούν σε όλη την πόλη: στην Τεχνόπολη, στο Βρυσάκι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, στον πολυχώρο Πολιτισμού Vault, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο Ghost House, στο Cabaret Voltaire, στο CIRCUS DAYZ, στον πολυχώρο «Athenian Capitol» και στην Αίγλη Ζαππείου.
Και φέτος, το διώροφο ανοιχτό κόκκινο λεωφορείο του Fringe είναι έτοιμο να διασχίσει και πάλι την πόλη και με το «καλλιτεχνικό του αντάρτικο» να μεταφέρει τον παλμό του ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της.
Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Όπου υπάρχει εισιτήριο, η τιμή του είναι 5 ευρώ γενική είσοδος (Είναι ημερήσιο και ισχύει για όλους τους συνεργαζόμενους χώρους).
Πολυποίκιλες δημιουργικές προτάσεις (και ανησυχίες) από τουλάχιστον 800 καλλιτέχνες και ομάδες που φιλοδοξούν να κάνουν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, να μοιάζει με τεράστια σκηνή θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό κατά την διάρκεια του Athens Fringe Live.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες συμμετοχές:
Τον «Επιτάφιο του Περικλή» από τον Θουκυδίδη σκηνοθετούν και ανεβάζουν στο «Επί Κολωνώ» η Αργυρώ Λογαρά και ο Αγγελος Χατζάς (29/6).
«Βρεθήκαμε να ξαναδιαβάζουμε σήμερα, στο δύσκολο σήμερα, το κείμενο του Θουκυδίδη, το εμβληματικό αυτό κείμενο των σχολικών μας χρόνων και ανακαλύψαμε εκ νέου την επείγουσα διάστασή του.Και αποφασίσαμε να τολμήσουμε να το κάνουμε θεατρική πράξη. Δουλεύοντας πάνω στο κείμενο βρήκαμε έναν κόσμο που μοιάζει εκπληκτικά με τον δικό μας. Έναν κόσμο όπου οι έννοιες «δημοκρατία», «ελευθερία», «αγάπη» αποκτούν επιτακτική σημασία», λένε οι συντελεστές που εμπνεύστηκαν την παράσταση από τις εκδηλώσεις των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.
«Αλλαχού» σημαίνει αλλού…Αυτό επιδιώκει και η ομώνυμη θεατροχορευτική ομάδα, να (μας) ταξιδέψει «αλλού», σύμφωνα με τη χορογράφο της Μέτη Παναγιωτοπούλου. Η ομάδα θα παρουσιάσει για μία ολόκληρη μέρα μία χορευτική performance, με τίτλο «Μέσα στο πλήθος» στην Αίγλη Ζαππείου (21/6).
«Πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι, τί μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα πλήθος. Αυτό που θα κάνουμε είναι να πάρουμε ερεθίσματα από τον κόσμο και να δημιουργήσουμε επιτόπου. Ανάλογα με το ποιους θα δούμε τη συγκεκριμενη στιγμή μπροστά μας και με το πως θα αλληλεπιδράσουν μαζί μας, θα ανταποκριθούμε», εξηγεί η Μέτη Παναγιωτοπούλου.
'Εκθεση φωτογραφίας διοργανώνει η ελληνική οργάνωση Lalibela που ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό την υποστήριξη ορφανών και αβοήθητων παιδιών στην Αιθιοπία μέσω υλικής, ηθικής και μορφωτικής βοήθειας. Η βοήθεια παρέχεται μέσω ανάδοχων ελληνικών οικογενειών που επιλέγουν να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά με ένα ευρώ τη μέρα. Στιγμιότυπα της ζωής των παιδιών αλλά και των αποστολών και του έργου της οργάνωσης στην Αιθιοπία έχουν απαθαντίσει αναδοχοι γονείς. Φωτογραφίες που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση κατά την διάρκεια του Fringe.
«Με τη συμμετοχή μας στο Fringe θέλουμε να κάνουμε γνωστό το έργο του συλλόγου και να αγγίξουμε και ένα νεανικό κοινό που λόγω καλλιτεχνικής φύσης μπορεί να έχει και μεγαλύτερες ευαισθησίες», λέει η επικεφαλής και ιδρύτρια της οργάνωσης Βερόνικα Πάϊκου, εξηγώντας πως στα 16 χρόνια δράσης του, ο σύλλογος έχει υποστηρίξει περισσότερα από 1.200 παιδιά.
Κυνήγι θησαυρού στο κέντρο της Αθήνας θα διοργανώσει η Ελληνική τράπεζα αναμνήσεων ( ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2011 συλλέγοντας αναμνήσεις και εμπειρίες ατόμων που γεννήθηκαν πριν το 1950 με σκοπό τη διατήρηση και προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού ως συνόλου των εμπειριών, γνώσεων και παραδόσεων κάθε ανθρώπου, ιδίως μέσω της ανάδειξης της ατομικής και συλλογικής μνήμης).
Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν κτίρια και τοπόσημα της Αθήνας και όχι μόνο θα μάθουν τα σχετικά ιστορικά στοιχεία, αλλά θα έχουν και την ευκαιρία να ανακαλύψουν μικρές καθημερινές ιστορίες που σχετίζονται με αυτά.
Κατά την διάρκεια του Live ήδη γνωστές αλλά και πρωτοεμφανιζόμενες μουσικές μπάντες και καλλιτέχνες (I saw 43 sunsets, ALtribe, Delightful, Dr. Vodkatini, Black Circus, Sad Dolls κ.α.)θα ντύσουν τους χώρους διεξαγωγής με τους ήχους τους.
Περισσότερες πληροφορίες για τις συμμετοχές και για το πρόγραμμα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει εδώ: http://www.fringenet.gr/en/live/program.

 http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_01/06/2012_444983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου