Πρώην χρήστες ναρκωτικών επιχειρούν, μέσω της τέχνης, να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και να επισημάνουν την ανάγκη καταπολέμησης του κοινωνικού στιγματισμού των τοξικομανών
Παγκάκια με πολύχρωμα λουλούδια, κάτασπρα περιστέρια και πεταλούδες, που "υμνούν" την αγάπη και τον άνθρωπο φιλοτεχνήθηκαν από μέλη του ΚΕΘΕΑ προκειμένου μ΄ αυτή την εικαστική τους παρέμβαση να στείλουν μήνυμα στην κοινωνία για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.Η δημιουργία τους είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, αφού επιχειρείται μέσω της τέχνης να "ξαναγεννηθούν" τα απρόσωπα παγκάκια της σύγχρονης πόλης, τα οποία πολλές φορές αποτελούν το "σπίτι" του χρήστη ναρκωτικών και το "καταφύγιο" για να πάρει τη δόση του.
Για την παρέμβαση το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) συνεργάστηκε με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου), την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, το Κέντρο Ψυχολογία και Τέχνη. Συνολικά φιλοτεχνήθηκαν 25 παγκάκια, εκ των οποίων δεκατέσσερα θα συνεχίσουν να εκτίθενται στους εξωτερικούς χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260) μέχρι τις 20 Ιουλίου. Επίσης το ΚΕΘΕΑ δώρισε ένα από αυτά στον Δήμο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από τη λειτουργία εκεί του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Ηδη, το παγκάκι τοποθετήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του δημαρχείου.
"Η συνεργασία με θέμα ''Το Παγκάκι'' έχει στόχο -όπως επισημαίνει το ΚΕΘΕΑ- την αλληλεγγύη, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να ενημερώσει με δημιουργικά πρωτότυπο τρόπο για το πρόβλημα των εξαρτήσεων και να ευαισθητοποιήσει για την ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων και του κοινωνικού στιγματισμού απέναντι στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης".
Αναγκαία τα προγράμματα
Στοιχεία-σοκ για τους τοξικομανείς
Το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει την ανάγκη για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του:
Το 76% των ατόμων που απευθύνονται στις υπηρεσίες του είναι κυρίως χρήστες ηρωίνης για περισσότερο από 10 χρόνια, με πολλαπλές επιβαρύνσεις. Οι 4 στους 10 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι 6 στους 10 έχουν ιστορικό νοσηλείας και οι μισοί έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C. Οι 7 στους 10 βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Το 11,5% δεν έχει στέγη. Το 75% έχει συλληφθεί. Οι μισοί έχουν καταδικαστεί, ενώ ένας στους τρεις έχει φυλακιστεί.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του Οργανισμού, "τη στιγμή που η κρίση εντείνει τα προβλήματα των χρηστών και αναμένεται να αυξήσει τα αιτήματα για θεραπεία, η πολύπλευρη υποστήριξή τους μέσα από προγράμματα ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.
πηγή http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου