Εκατόν τριάντα καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μην «ξεπουληθεί και το τελευταίο μεγάλο κομμάτι γης της Αθήνας».
Η εικαστική τους έκθεση, που άνοιξε χθες το πρωί τις πύλες του κτηρίου Ξιφασκίας, λειτουργεί ως ένα ζωντανό παράδειγμα για το μοντέλο που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, όχι μόνο για την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων, που μέρα τη μέρα ρημάζουν, όσο και ολόκληρης της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου (συνολικού εμβαδού 6.264 στρεμμάτων).
Και ο Μ. Θεοδωράκης
Στο πλευρό τους συντάσσεται και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος θα δώσει συναυλία στον ίδιο χώρο την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου με την ορχήστρα του.
Σκουπίδια, μισοσκισμένες σημαίες από τις ημέρες των Special Olympics, κομμένα καλώδια και ξεβίδωτες λάμπες. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα περισσότερα από τα ολυμπιακά ακίνητα είναι λίγο-πολύ ίδια. Μπαίνοντας όμως κανείς στον αχανή χώρο του κτηρίου της Ξιφασκίας, το οποίο ανοίγει τις πύλες του μια-δυο φορές το χρόνο -την τελευταία για επιδείξη μόδας- 160 έργα τέχνης δίνουν μια διαφορετική πνοή. Πρόκειται για έργα νέων, κυρίως, καλλιτεχνών αλλά και κάποιων καταξιωμένων. Ολοι τους πάντως είναι ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες και διαθέτουν τα έργα τους για έναν σκοπό: «Είμαστε αντίθετοι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην οικοδόμηση του χώρου, όπως προβλέπεται από τα fast track κυβερνητικά σχέδια», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία βρίσκεται η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Η Επιτροπή έχει την υποστήριξη του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, αλλά και του Αλίμου και της Γλυφάδας. Ηδη από τον προηγούμενο Μάιο οργανώνουν το Φεστιβάλ Αντίδρασης και Δημιουργίας. «Θέλουμε να φέρουμε όσο πιο πολλούς πολίτες στο χώρο αυτό για να τον γνωρίσουν, να τον νιώσουν δικό τους και να μπορούν να τον υπερασπιστούν καλύτερα», εξηγεί το σκεπτικό του ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης.
Κάτοικοι της περιοχής και ευαισθητοποιημένοι πολίτες ολόκληρου του Λεκανοπεδίου βλέπουν τον κίνδυνο να είναι προ των πυλών. Και αντιδρούν. «Η περιοχή αυτή δεν θα πρέπει να χαθεί ως τόκος στους τραπεζίτες. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα η κυβέρνηση. Η ποιότητα ζωής δεν πληρώνεται άλλωστε με κανένα χρηματικό αντίτιμο. Και στο κάτω κάτω δεν τα χρωστάει ο κόσμος της Αθήνας», μας λέει η αντιδήμαρχος Ρόδη Γεωργακάκη.
Ανάμεσα στην Επιτροπή Αγώνα και η Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου της Αθήνας και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ασχολήθηκε και με το οργανωτικό κομμάτι της ενδιαφέρουσας εικαστικής έκθεσης. Αλλωστε, η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, που λείπει από ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής, δεν θα μπορούσε να αφορά μόνον τους κατοίκους των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου αλλά και κάθε Αθηναίο.
Η ίδια δείχνει το παράδειγμα που ακολούθησαν πόλεις όπως η Λιλ, η Καέν, η Βαλενσιέν, το Σεντ Ετιέν, η Κωνσταντινούπολη, το Σαράγεβο και το Μπιλμπάο. «Επένδυσαν στον πολιτισμό και μέσα από τον πολιτισμό αναζωογόνησαν και την οικονομία. Δεν θέλουμε τον πολιτισμό του τσιμέντου, των μεγάλων εργολάβων, της εκποίησης», λέει.
Η μελέτη του ΕΜΠ
Οι προτάσεις αυτές δεν είναι λόγια. Βασίζονται σε μια ειδική μελέτη που έχει εκπονήσει το «Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα αποτελέσματά της απαντούν τεκμηριωμένα γιατί η δημιουργία του πάρκου είναι αναγκαία, εφικτή και φτηνή. Υποδεικνύουν επίσης μια βασική στρατηγική βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων φάσεων για τη δημιουργία ενός υψηλού χώρου πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού παναθηναϊκής εμβέλειας.
Το πρώην Αεροδρόμιο έχει εμβαδόν 6.264 στρέμματα (5.287 στρέμμ. αεροδρομίου και 977 στρέμμ. παραλίας) και διαθέτει 480 κτήρια. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, η ύπαρξη του μητροπολιτικού πάρκου δεν είναι μόνο απαραίτητη. Ακόμη κι αν γίνει, θα μας λείπουν 50 χιλιάδες στρέμματα για να ανήκουμε στα κατώτερα επίπεδα ανεκτού πρασίνου πανευρωπαϊκά.
Οσο για το κόστος του; Ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ. στο τμήμα που είναι σήμερα διαθέσιμο για φυτεύσεις - αναμορφώσεις και σε 101 εκατ. ευρώ για όλη την έκταση.
Ανάμεσα στους πέντε άξονες της χρήσης του, σημαίνουσα θέση θα έχει και ο πολιτισμός. Προτείνεται ένα Κέντρο που θα περιλαμβάνει: Επιστημονικό - Εκπαιδευτικό Ενυδρείο, τις υπάρχουσες Αρχαιολογικές Αποθήκες -οι οποίες προτείνεται να επεκταθούν με τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου για τις μεγάλες αρχαιολογικές συλλογές του Σαρωνικού και των Μεσογείων- καθώς και Μουσείο Αεροπορίας.
Τέλος, η μελέτη αναφέρει ότι το μεγάλο διατηρητέο κτήριο του πρώην Ανατολικού Αεροσταθμού, λόγω μεγέθους και συμβολισμού, μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια και καλλιτεχνικά γεγονότα. «Αντίθετα, θεωρούνται ασύμβατες μητροπολιτικές χρήσεις μαζικού εμπορίου (πολυκαταστήματα) ή μαζικής αναψυχής (πολυκινηματογράφοι)».
****Εως 30 Σεπτεμβρίου, καθημερινά 5 μ.μ. - 10 μ.μ. Πρόσβαση με τραμ: είσοδος από παραλιακή, 2η στάση Αγίου Κοσμά. Επίσημα εγκαίνια, 7 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ.
****Συναυλία Μίκη Θεοδωράκη στις 16 Σεπτεμβρίου.
πηγή: http://www.enet.gr
Να πάμε... έχουμε και φίλους εκεί
ΑπάντησηΔιαγραφή